Cum aleg cel mai bun cuptor incorporabil ?
O să afli în rândurile de mai jos tot ceea ce ai nevoie pentru a alege un cuptor încorporabil potrivit nevoilor tale. Înainte de a citi articolul, ai mai jos câteva recomandări de cuptoare încorporabile cu un raport preț calitate foarte bun.
Recomandări cuptoare incorporabile
Ce cuptor incorporabil cumperi ? Ghid complet.
Vrei să cumperi un cuptor incorporabil fie el electric, pe gaz sau pe aburi ? O să vezi mai jos, diferențele si tehnologiile folosite de producători ce fac din anumite cuptoare incorporabile adevărate bijuterii tehnologice care pot găti ca la carte un preparat sau chiar mai multe simultan.
O să afli despre dimensiuni, accesorii, funcții speciale și tipuri de curățare ale cuptoarelor încorporabile. La sfârșitul acestui articol o să știi exact ce cuptor trebuie să cumperi și sunt sigur că va fi o alegere bună.
Aproape toate cuptoarele încorporabile vândute la noi sunt de tip built-in. Se potrivesc perfect cu linia mobilierului din bucătărie și sunt preferatele românilor.
Tipuri: Cuptor pe gaz, electric sau electric cu aburi
Avem 3 variante de bază aici : cuptoare pe gaz , cuptoare electrice și cuptoare cu gătire pe abur. Pot exista mai rar și cuptoare cu gătire mixtă.
Cuptoarele incorporabile pe gaz
Nu diferă foarte mult de aragazul clasic ca mod de preparare a mâncării.
Avem costuri mici pentru că este folosit gazul dar prepararea alimentelor nu este atat de precisă ca la cel electric.
Căldura vine de la flacăra din zona inferioară și este mai greu de distribuit uniform în interiorul cuptorului.
Mai există și modele de cuptoare pe gaz care au un sistem de convecție ce uniformizează aerul cald în interiorul cuptorului iar preparatele sunt gătite mult mai bine.
Cuptoarele incorporabile electrice
Deși costul preparării alimentelor poate fi puțin mai mare , preparatele ies mai corect datorită temperaturii mai exacte și încălzirii uniforme în interiorul cuptorului.
Avantajele sale sunt : setarea temperaturii exacte și a timpului recomandat de gătire.
Ai ales preparatul, vezi la ce temperatură trebuie făcut, ai setat cuptorul electric și gata. Fiind foarte precise, cuptoarele electrice sunt și cele mai vândute. Cuptoarele pe gaz nu pot asigura aceeași temperatură în interiorul cuptorului datorită faptului că flacăra vine doar din zona inferioară.
Consumul cuptoarelor electrice este scăzut la modelele noi ( undeva la 0,70 kwh/h) și acest tip de produs este cel mai cumpărat în ultimii doi ani pe piața noastră. Când alegi un model citește pe fișa energetică clasa de eficiență și consumul pe oră.
Preparatele sunt gătite foarte exact pentru că temperatura este precisă în timpul preparării si căldura este constantă în toate zonele din interiorul cuptorului. Rezistențele care încălzesc sunt dispuse în zona inferioară și superioară iar ventilarea aerului cald permit menținerea unei temperaturi constante în interior.
Mai jos o să explicăm diferențele dintre cuptorul fără convecție și cel cu convecție a aerului.
Cuptoarele incorporabile cu gătire pe abur
Acestea sunt ceva mai rare , dar sistemul de preparare al alimentelor este unul mai sănătos. Gătirea cu abur este recomandată celor ce țin regimuri , vor să mănânce sănătos ( fără a deteriora termic alimentele ) , celor ce țin diete ,etc .
Principiul de funcționare al acestui cuptor incorporabil – se folosește un recipient special cu apă în interiorul cuptorului care este încălzit și apoi apa este transformată în abur gătind alimentele.
De fapt, este un cuptor electric ca oricare altul dar poate folosi apa și aburul pentru a găti anumite preparate la abur.
Pe lângă beneficiile prezentate mai sus , la cuptorul cu abur se pot găti preparate pretențioase diverse cum ar fi : sufleurile , sosuri , iaurturi,etc.
Unicul și marele dezavantaj al cuptoarelor incorporabile pe abur îl reprezintă prețul mai mare comparat cu celelalte tipuri de cuptoare.
Programe și funcții speciale ale cuptoarelor
Ce este convecția la cuptoare incorporabile?
Convecția este denumirea procesului de gătire în care se folosește ventilația. Aerul cald este circulat în interiorul cuptorului și este ideal pentru prepararea cărnii la grill ( cu ventilație), a blaturilor pufoase și a altor preparate.
Pentru o uniformizare a temperaturii în interiorul cuptorului se folosește un sistem de convecție ce constă fie într-un ventilator ce recirculă aerul în interior iar la unele un ventilator și un inel de încălzire suplimentar montat în spatele ventilatorului ,
Astfel se gătesc mai rapid anumite preparate sau se pot găti mai multe feluri de mâncare în același timp.
Recircularea aerului folosită împreună cu grill-ul este perfectă pentru gătirea cărnii de pui la tavă, a cartofilor și multor alte alimente.
Gătirea simultană a mai multor feluri
Unele dintre cuptoarele încorporabile pot găti mai multe preparate simultan cu ajutorul convecției. Aerul cald este distribuit inteligent fără a amesteca aromele preparatelor.
Puteți astfel să gătiți două feluri sau chiar trei, simultan la cuptor. Desigur, dacă se pretează la aceeași temperatură de gătire.
Funcția aceasta e denumită în diverse feluri: 3D Cooking, Multi Level Cooking,etc.
Alte funcții speciale ale cuptoarelor încorporabile:
Ready To Cook – nu mai este necesară preîncălzirea cuptorului și se economisește timp. Practic vei putea pune mai repede preparatul în cuptor, acesta atingând mai repede temperatura optimă.
3D Cooking, Cook 3 – se pot găti 3 preparate simultan fără a se amesteca aromele. La cuptoarele care permit gătirea simultană a mai multor preparate, aerul cald este atent direcționat în interiorul cuptorului pentru a găti corect și a nu amesteca mirosurile.
Gătire automată a preparatelor
Cuptoarele premium permit selectarea directă a preparatului ce va fi gătit și va seta automat temperatura și timpul de gătire fără să ne mai batem capul cu aceste aspecte.
Unele au și senzori pentru a determina temperatura în interiorul cărnii sau a altor alimente și astfel determină când este gata preparat.
Exemplu – cuptoarele 6th Sense de la Whirlpool.
Gătire combinată cu abur – se gătește combinat, folosind căldură și abur pentru a obține preparate cu un gust deosebit.
Ușă rece și amortizată – sticla exterioară a ușii cuptorului va rămâne rece sau călduță în timpul gătirii. Ușa cu amortizare se închide ușor și silențios în mod automat după ce luăm preparatul.
Cuptor încorporabil cu inducție – unele modele de top au plăci de inducție în interior care încălzesc mâncarea rapid folosind o tavă specială primită odată cu produsul. Aici ne oprim cu prima parte.
Dimensiuni și accesorii
Majoritatea cuptoarelor vândute în magazine au dimensiuni standard. Pentru cei cu spațiu redus se găsesc și cuptoare încorporabile compacte, ce au dimensiuni asemănptoare cu ale celor cu microunde.
Chiar dacă au dimensiuni exterioare ce respectă un anumit standard pentru a se potrivi in mobilierul de bucătărie, modelele diferă ca și capacitate sau mai bine zis – volumul interior al cuptorului încorporabil.
Unele au doar 65 de litri iar altele pot avea chiar și 76 litri. Un volum mai mare ajută în cazul gătirii frecvente a mai multor preparate.
Accesoriile sunt diverse în funcție de model, dar în principiu orice cuptor vine echipat cu cel puțin o tavă și un grătar.
Unele cuptoare vin direct cu două sau trei tăvi de dimensiuni diferite pentru diversele preparate.
Pentru ușurința verificării preparatelor, anumite cuptoare încorporabile sunt echipate cu șine culisante pentru tăvi. Astfel se poate trage tava în exterior și putem adăuga ingrediente sau verifica coacerea mult mai ușor( fără a mai ține cu mâna de tavă).
Tot pentru confort, anumite cuptoare premium au ușă cu închidere amortizată. Putem lua preparatul din cuptor și ușa se va închide singură fără să ținem de ea, amortizând la final.
Tipuri de cuptoare incorporabile ca material
Cuptoarele incorporabile din inox
Sunt cele mai răspândite datorită faptului că este un material care își păstrează calitățile în timp . Există diferențe între tipurile de inox folosite de producători atât ca aspect cât și din punct de vedere al calității. La modele ieftine, materialul își pierde din calități în timp sau se deteriorează mai repede vizual.
La cuptoarele incorporabile din clasa medie sau superioară avem inox anti pată ( care se pătează mult mai greu și nu se observă urmele lăsate de degete ) sau chiar inox tratat ce rezistă la oxidare, zgârieturi foarte mulți ani cum este iXellium de la Whirlpool. Desigur tipul de inox folosit crește prețul cuptorului incorporabil.
Cuptoarele incorporabile din vitroceramica
Materialul folosit este vitroceramica în diverse culori : negru, alb, maro, etc. Sunt ușor de întreținut datorită materialului folosit dar trebuie să fim atenți să nu sufere șocuri mecanice mari care pot duce la fisurarea sticlei.
Cuptoarele incorporabile din tablă emailată vopsită
Sunt vopsite în diverse culori ca alb, crem, negru și sunt ușor de întreținut la fel ca aragazul clasic . Acestea sunt la fel de durabile ca cele din inox iar ca preț pot fi ușor mai scumpe însă se pot integra perfect în bucătărie alegând culoarea potrivită.
Sisteme de auto curățare ale cuptorului încorporabil
Mulți producători afirma ca produsele lor se curăță singure și acest lucru este adevărat într-o mai mica sau mai mare măsură. Cert este ca tehnologia prind care se ajunge aici diferă. Bineînțeles, exista și cuptoare care trebuie curățate manual .
Dacă vorbim despre curățarea automată avem mai multe tipuri. Acestea ușurează
Curățare catalitică
Sistemul catalitic este unul destul de eficient și garantează proprietarului ca nu se va îndeletnici prea des cu spălarea și curățarea aparatului. Cuptorul este prevăzut cu panouri catalitice care absorb și elimină grăsimile și celelalte depuneri. Partea negativa este ca acestea trebuie schimbate la o anumita perioada de timp.
Curățare pirolitică
Cel mai eficient mod de a scapă de grăsimi este însă piroliza. Aceasta este o caracteristică a cuptoarelor mai scumpe și presupune încălzirea la 500 de grade a interiorului și astfel eliminarea completa a tuturor depunerilor prin ardere. Este și o metoda “bio”, neutilizând niciun produs chimic, dar trebuie folosită regulat pentru a fi eficientă.
Curățare cu apă ( hidroliză)
Aqua Clean este un alt sistem care ajută, deși nu face treaba în locul proprietarului. Acesta trebuie sa adauge apa, care va fi încălzită de cuptor și transformata În abur, umezind astfel pereții și făcându-i-i mai ușor de curățat. Practic depunerile se dizolvă de pe lateralele cuptorului și acesta trebuie apoi șters ușor cu o cârpă umedă .
Curățare exterioară
Este imposibil ca orice cuptor sa fie în totalitate protejat de urme, amprente sau alte pete. Chiar daca producătorii au încercat sa aplice pe exterior straturi protectoare, acest lucru nu a avut succes. Exista și cuptoare cu exterior din aluminiu, mai rezistente la amprente, dar cea mai buna soluție rămâne curățarea periodica.
Eficiența energetică
Aceasta caracteristica este indicata prin culorile aplicate pe cuptor. În funcție de cantitatea de energie consumata, sunt acordate diverse calificative de la A la A++.
Diferențele dintre clasele energetice nu sunt foarte mari, așa că nu trebuie să vă sperie un cuptor care are doar clasa A de eficiență.
Desigur, dacă adunăm toate electrocasnicele dintr-o locuință, economiile sunt vizibile când majoritatea produselor au clasa A+ sau chiar mai bună.
Valoarea medie pe ciclu de gătire a unui cuptor încorporabil este de 0,7 Kw/h în modul convecție ( cu recirculare aer cald).
Dacă te întrebi dacă un cuptor pe gaz te costă mai puțin ca și consum trebuie să îți spun că diferența este uneori nesemnificativă iar rezultatele pe gătire sunt incontestabil favorabile cuptorului electric.
DA SANT F.BUNE DAR EU ASI DORI SA MA AJUTATI SA GASESC LA UN MAGAZIN O MASCA PT.CUPTOR WORPWL FARA PLITA VA MULTUMESC.
Bună ziua am o întrebare aveți cuptoare electrice dar sa fie dimensiunile a două cuptoare mar interesa să bag mai multe tăvi de o data cum ar fi cozonaci am căutat și nu am găsit vă mulțumesc